LESNÍ JAHODY

FENOMÉN JMÉNEM INGMAR BERGMAN I Švédsko 1957 I drama I české titulky I od 12 let I 93 minut


Smultronställe

Režie: Ingmar Bergman, scénář: Ingmar Bergman, kamera: Gunnar Fischer, hudba: Erik Nordgren
Hrají: Victor SjöströmBibi AnderssonIngrid ThulinGunnar BjörnstrandMax von SydowPer SjöstrandGunnel LindblomMaud HanssonÅke FridellGertrud Fridh, Gio Petré, Naima Wifstrand, Sif Ruud, Gunnel Broström, Gunnar Sjöberg, Ulf Johanson, Gunnar Olsson, Jullan Kindahl, Göran Lundqvist, Yngve Nordwall, Björn Bjelfvenstam, Harry Asklund, Eva Möller

Co znamená ten zvláštní sen samotářského profesora Borga v úvodu filmu? Tato scéna, k níž Bergmana inspiroval jeho vlastní sen, zatížená temnou symbolikou a surrealistickými záhrobními rekvizitami, jako by jednoznačně znamenala předpověď brzké smrti. Vše tomu nasvědčuje: vylidněné město, zastavený čas ve slepém ciferníku hodin bez rafijí i Borgova vlastní živá mrtvola, která se na něj sápe z rakve. Avšak zpráva vyslaná snem je něčím víc: naléhavým vzkazem o neodčiněném dluhu, který musí Borg nejdřív splatit životu, než zemře. Sen tu funguje jako spouštějící signál k zahájení namáhavého sestupu do nitra na cestě k pravdivému sebepoznání a přehodnocení dosavadní existence. Lesní jahody jsou velmi osobním autorským dílem, které muselo vzniknout, aby tvůrce - stejně jako Borg v usmířeném finále filmu - dosáhl psychické úlevy. Bolestný předsmrtný zápas prožíval v roli profesora i jeho představitel - Victor Sjöström. Tento významný švédský režisér a herec, který přijal Bergmanem nabídnutou roli, v ní dožíval i svůj vlastní život. Nepochybně díky osobnímu Sjöströmovu nasazení dostal jeho Borg nezapomenutelný punc ryzí opravdovosti. (oficiální text distributora)

Termín akce:

13.7.2022, 20:00Akce již proběhla

Předprodej:

Kino Luna: hodinu před začátkem prvního představení, zavírá se 15 minut po začátku posledního představení daného dne
KD K-TRIO: pondělí - pátek 8.00 - 19.00 (přestávka 11.30 - 12.00 a 14.15 - 14.45), sobota 8.00 - 12.00
Komorní klub: ponděllí od 9:00 do 15:00 a čtvrtek od 13:00 do 17:00


ČSFD: LESNÍ JAHODY (ČSFD)

Akci pro Vás organizuje:

Jana Dulíková

Jana Dulíková

manažer Kina Luna

737 267 849, 596 751 712
jana.dulikova@kulturajih.cz

Rychlý dotaz k akci:



Místo konání:

Kino LUNA

Výškovická 113, Ostrava-Zábřeh, 700 30

Kino Luna je jednosálové digitální premiérové kino. Hrajeme denně 2-3 představení pro širokou veřejnost, ale nabízíme i uzavřené filmové projekce pro školy, firmy aj. Prostory lze využít také k pořádání koncertů, seminářů, prezentačních akcí apod. Kapacita sálu je 522 míst. Součástí kina je stylová kavárna Café Luna.

  



Snadná dostupnost městskou hromadnou dopravou:

Tramvaj č. 2, 6, 7, 11, 15 - zastávka Kino Luna
Autobus č. 31, 41, 77, 96 - zastávka Kino Luna

Možnost parkování. Bezbariérový přístup.



Chcete se dozvědět o našich akcích jako první?

Přihlaste se k odběru novinek:

Partneři